Dracht dream-nest

Op maandag 14 december gingen we ’s morgens op pad voor de echo van Dine, jeetje wat spannend!
Met Aiko hebben we meerdere nesten gehad, maar dan sta je aan de kant van reu-eigenaar. Nu je eigen hond misschien pups verwacht is het toch allemaal net even iets anders.

We hadden vroeg een afspraak gepland bij de dierenkliniek in Sleeuwijk. Gelukkig werd ons vermoeden snel bevestigd:
Onze Dine is drachtig en verwacht half januari haar eerste nestje.

foto echo 2 foto echo 3 foto echo 1

De kriebels van de onzekerheid of ze drachtig is maken plaats voor kriebels voor pups. Begin dit jaar heb ik de fokkerscursus van de NVSW gevolgd, later dit jaar heb ik tevens mijn vakbekwaamheid Hond & Kat in Barneveld behaald. Voorbereidingen gaan nu verder, ik heb er heel veel zin in! Ons meisje drachtig!

Week 1-4

Dine voelt zich prettig na de dekking. Ze loopt trots rond en is zelfverzekerder dan anders. Ze wil alles eten wat er beschikbaar is, dus we moeten wel wat meer opletten. In week 3 wordt ze wat ochtendziek en gedraagt zich slomer dan anders, zou het?

Week 5

De echo heeft een mooie dracht vastgesteld. We mogen haar wat meer gaan voeden en zorgen voor wat meer eiwit in het voer.
Ook gaan we het voer over meerdere keren op de dag verdelen.

Ze komt nu echt aan en heeft een mooi buikje.

In deze week zijn de foetussen gegroeid naar 30mm en gaan ze meer op een pup lijken. De ontwikkeling van de organen is bijna afgerond en ze krijgen tandjes, snorharen, tenen en nagels. De reutjes en teefjes zijn bepaald en ze gaan zich draaien.

Week 6

Onze Dine begint nu echt goed te groeien. Ze is inmiddels met nog 2,5 week te gaan ruim 3 kilo aangekomen. Ze krijgt het mooie ‘peer-model’:), maar heeft het nog prima naar haar zin.

Dine week 6

In deze week heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuurhondje gekregen, maar weegt nog maar ongeveer 6 gram en is pas 45 mm groot. Harttonen zouden nu met een stethoscoop beluisterd kunne worden. Verder zijn de huidskleur , haar, nagels en oogleden te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

Week 7

Dikker, dikker en dikker wordt ze:) met inmiddels +3kg in gewicht meer mee te dragen, neemt Dine meer rust en d’r buik zit zichtbaar af en toe in de weg. Ze eet nu verdeeld over 4 keer op een dag.

In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden. Om de pups straks makkelijker te kunnen laten drinken, beginnen de haren op de buik uit te vallen.

Week 8

De laatste loodjes komen eraan! Inmiddels +3,6kg totaal aangekomen. Ze had deze week wat last met eten en liet het eten ook een aantal keren staan. Met creatief denken lukte het na een paar dagen gelukkig weer om haar goed aan het eten te krijgen. Ze moet immers voor haarzelf en de pups wel genoeg binnen krijgen

We kunnen de pups voelen, wat is dat een heerlijk mooi gevoel. Ik bedenk dat wel gelijk dat zij er af en toe gek van zal worden. Ze liggen nooit allemaal tegelijkertijd stil natuurlijk! Wel zie je het moedergevoel steeds meer verschijnen. Ze neemt alle rust en slaapt wat meer.

Foto week 7 Dine

De kraamkamer is ingericht en wordt uitvoerig gecheckt door zowel Dine als Aiko, waarbij Aiko blij lijkt te zijn met zo’n grote mand met heerlijke dekens. Gekke hond is het toch. Het aftellen is begonnen, we hebben er zin in!.

Verder is het voor de pups in d´r buik nu enkel nog groeien, groeien en groeien.

Week 9

werpkist…check
dekens en handdoeken…check
warmtelamp…check
medische spulletjes….check
backup ‘hulp’…check
kranten…check
……..check 🙂

Alles staat klaar, Dine haar buik groeit nog mooi,
ik voel haar pups en ze kijkt me af en toe moe aan.
Het komt goed meisje, we doen dit samen.